03124, Україна, Київ, бул.Вацлава Гавела, 4; тел.+380 (44) 494-40-75, +380 (95) 270-02-77
Кошик пустий

Застосування касових апаратів (та інших РРО) в 2017 році

01/2017

Нове у законодавстві щодо РРО!

 

Використання РРО в 2018 та 2019 році.  Хто має використовувати РРО в 2018-2019 рр.: магазини та ФОП, продавці медичних, "технічно складних" та підакцизних товарів, інтернет-магазини тощо 

Читати актуальну статтю  щодо РРО в 2018-2019 рр.>>

 

Фіскальна реформа в Україні в 2013-2017 рр.

Як відомо, на відміну від багатьох розвинених країн, де основний оборот грошей відбувається в безготівковій формі, в Україні левова частка грошей "ходить" в готівковій формі. Рух готівки дуже складно відслідковувати і контролювати, що створює можливості для корупції, контрабанди, заниження реальних оборотів бізнесу тощо.  

Тому Україна останніми роками послідовно продовжує курс на поступове "обілення" економіки, і сфера застосування РРО як засобу реєстрації та обліку операцій з готівкою поступово розширюється.

Що змінюється в застосуванні касових апаратів і фіскальних реєстраторів (PPO) в 2017 р.?

Застосування РРО при продажу "технічно складних побутових товарів"

Основна зміна в сфері застосування РРО в 2017 р.: - прийняття Закону № 1791-VIII, згідно з яким з 8 травня 2017 р. всі продавці "технічно складних побутових товарів" зобов'язані застосовувати РРО  (фіскальні реєстратори або касові апаратиі видавати фіскальні чеки, незалежно від їх обороту або типу підприємства. До переліку такої техніки увійшли: побутова техніка, комп'ютери, смартфони та інша електроніка. Детальніше>>

Коли повинен застосовуватися касовий апарат (РРО)?

Основний критерій використання РРО - факт оплати готівкою або платіжною карткою

Основна сфера застосування РРО - це торгівля і сфера послуг для населення, де операції відбуваються з використанням готівки або особистих платіжних карт. Кожна оплата (а також повернення товару і грошей, внесення або вилучення готівки з каси) повинна бути проведена через РРО, а клієнту повинен видаватися фіскальний чек, що підтверджує факт прийняття оплати (або повернення грошей) та права його як покупця.

При безготівковій оплаті за рахунком через банк РРО не потрібен

Якщо готівкової оплати немає (наприклад, клієнт отримує рахунок і оплачує його в касі банку), то застосування РРО не потрібно. Крім того, касовий апарат не потрібен фізособам-підприємцям на єдиному податку 1-ї, а також 2-ї і 3-ї груп, якщо їх оборот не перевищує 1 млн.грн на рік і вони не є продавцями підакцизних товарів або "технічно складних побутових товарів".

Суть фіскальних операцій та звітності перед ДФС по них

Суть фіскальної функції в тому, щоб зафіксувати операцію та її обсяг, без можливості редагування, видалення інформації тощо. Раніше копії всіх чеків друкувалися всередині РРО (паперова касова стрічка) і здавалися в органи ДФС у вигляді звітів. Сьогодні все РРО підключаються до Інтернет (провідному або мобільному) і передають звіти в електронному вигляді, що спрощує ведення бухобліку, позбавляє від зберігання контрольної стрічки протягом 3 років та ін.

Хто повинен застосовувати РРО в 2017 г.? Повний список

Отже, хто в 2017 році ЗОБОВ'ЯЗАНИЙ застосовувати касові апарати (або інші РРО):

  1. Будь-які підприємства, що працюють на загальній системі оподаткування і приймають платежі готівкою або платіжними картами | Супермаркети, магазини, кафе і підприємства сфери обслуговування в формі ТОВ, АТ та ін.
  2. Фізособи-підприємці (рос. ФЛП), що працюють на єдиному податку (2-а і 3-я група), якщо їх річний оборот понад 1 млн. грн. | Магазини, інтернет-магазини, торгові точки, тощо, а також сфера послуг і громадського харчування
  3. Підприємства та ФОП (рос. ФЛП), які торгують підакцизними товарами (в т.ч. спиртними напоями, в число яких входить з 2016 р. і пиво), незалежно від обороту. РРО необхідний для оформлення ліцензії. | Торгові точки, бари, ресторани з продажем пива, інших спиртних напоїв, сигарет та ін.
  4. Будь-які підприємства та ФОП, які торгують "технічно складними побутовими товарами", незалежно від обороту і організаційної форми | Інтернет-магазини, магазини і торгові точки з продажу техніки, електроніки, в т.ч. на ринках та ін.
  5. Підприємства сфери послуг | Медичні центри, стоматології, спортзали, хімчистки, салони краси, SPA та ін. 
  6. Поштово-логістичні оператори, кур'єрські служби та ін., якщо вони приймають оплати готівкою і платіжною карткою, а також якщо приймають гроші для подальшої передачі продавцю (післяплатою)
  7. Термінали поповнення рахунку, вендингові автомати, водомати та інші програмно-технічні комплекси самообслуговування, приймають готівкові оплати (крім банківських)
  8. Пункти обміну валют, АЗС тощо.

Виключення:

Дозволяється не застосовувати РРО наступним категоріям:

  1. Фізособи підприємці (ФОП) - платники єдиного податку 1-ї групи; а також 2-ї і 3-ї груп, якщо їх річний оборот не перевищує 1 млн грн і вони не торгують "технічно складними побутовими товарами" та підакцизними товарами
  2. Банківські установи при банківських операціях (оскільки їх операції вже контролюються НБУ іншим способом)
  3. Підприємства, які ведуть розрахунки виключно в безготівковій формі (виписка рахунку з оплатою в касі банку на розрахунковий рахунок підприємства)
  4. При продажу продукції власного виробництва (крім підприємств торгівлі і громадського харчування) - за умови, що продаж проводиться через касу підприємства (організації, установи) з оформленням касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою в установленому порядку (див. докладніше ст. 9, п.1 Закону України "Про застосування РРО ...")
  5. При торгівлі на ринках (крім продажу "технічно складних побутових товарів")
  6. При продажу проїзних квитків із заздалегідь надрукованою вартістю та серією
  7. При продажу квитків на культурно-спортивні та розважальні заходи тощо

Також в деяких інших випадках відповідно до ст.9 Закону України "Про застосування РРО"

Використання касового апарату ФОП (рос. ФЛП, 2-а і 3-я група єдиного податку) при перевищенні обороту в 1 млн. грн

Якщо річний оборот ФОП перевищив 1 млн. грн, то підприємець повинен придбати, зареєструвати і з першого дня наступного кварталу почати використовувати РРО. Використання РРО триватиме весь термін роботи ФОП. 

Як вибрати, купити і зареєструвати РРО

Список касових апаратів і фіскальних реєстраторів, дозволених до реєстрації та використання в Україні, міститься в Державному Реєстрі РРО України. Ви можете вибрати будь-яку модель з розділу I (доступні до первинної реєстрації). Вибір конкретної моделі залежить від Ваших бізнес-процесів, кількості покупців, облікової системи та ін. 


Увага! Дана стаття є інформаційною і підготовлена на основі аналізу законодавчих актів. При наявності сумнівів щодо необхідності застосування РРО у Вашому бізнесі остаточним є думка Вашого податкового інспектора. 

РРО Datecs зі складу виробника

SystemGroup - лідер виробництва РРО в Україні. Замовити РРО з доставкою та обслуговуванням ЦСО в будь-якому регіоні України Ви можете прямо на цьому сайті.   

 

Вибрати модель РРО>>

Важко обрати РРО?

Телефон: (044) 494 40 75; (095) 282-34-39
e-mail: [email protected]
 

Консультації та замовлення

 

 

+38 044 494 40 75
+38 095 270 02 77

 

 

4, бул. Вацлава Гавела,
Київ, Україна, 03124

 


Розвиваєте мережу магазинів, закладів, аптек?  
Підписуйтесь на SystemGroup в Telegram

Тільки корисна інформація 1-2 рази на тиждень, для власників, СЕО, IT, фінансистів. В Telegram-каналі SystemGroup Ви знайдете багато корисної інформації про автоматизацію роздрібного бізнесу, новини закондавства щодо РРО/ПРРО, лайфхаки щодо обладнання та рішень, цікаві реалізовані проєкти тощо.
 

Підписатися на канал >>

Рішення для підвищення ефективності Вашого бізнесу

Кассы самообслуживания NCR купить Украина Таврия В SystemGroup

Впровадження кас та кіосків самообслуговування (self-checkout) дозволяє значно скоротити черги, розвантажити персонал, збільшити задоволеність відвідувачів. В складі SystemGroup працює Міжнародний сертифікований Центр компетенції з впровадження касового самообслуговування, що протягом 10 років реалізує проекти з самообслуговування в Україні та Казахстані.

Электронные ценники Украина внедрение купить

Електронні цінники (Electronis shelf labels, ESL) - сучасна система для управління цінами в торговому залі, заснована на технології електронного паперу і бездротової інфраструктури для передачі даних з облікової системи на цінники. Технологія дозволять скоротити час та витрати ресурсів на переоцінку товарів і зміну цін, дає нові можливості для реалізації маркетингових активностей, омнікальних продажів, залучення покупців. SystemGroup - єдиний в Україні системний інтегратор, який професійно впроваджує рішення класу ESL.

Автоматизация магазина продуктов. Автоматизация торговли

SystemGroup забезпечує комплексну автоматизацію робочих місць касирів для підприємств торгівлі і сфери послуг. Власне виробництво РРО Datecs, прямі багаторічні відносини зі світовими постачальниками і глибока технологічна експертиза дозволяють нам забезпечувати повний спектр рішень і устаткування для касової зони: від традиційних РРО, POS-систем, ваг і сканерів до професійних систем Self-Chekout.

Новини на тему

як магазини працюють в блекаут
гру 01, 2022

Коли вимикається електроенергія, то реєстрація продаж та ідентифікація товарів та цін стає неабияким завданням. Як його вирішують рітейлери та заклади? Та які засоби зараз взагалі є?

Zebra TC26 купить защищенный телефон для бизнеса
вер 12, 2022

Захищений сенсорний комп'ютер для бізнесу, від світового лідера Zebra - як телефон, тільки краще. Зі сканером штрих коду, надпотужним процесором та захистом від вологи та падінь. З бізнес-функціями для торгівлі, доставки, мобільних робітників. 

РРО ПРРО Україна воєнний стан війна 2022 касові апарати штрафи підчас війни
кві 05, 2022

Закон України від 15.03.2022 № 2120-IX вніс ланку змін до Податкового кодексу, із врахуванням воєнного стану в Україні. Серед них - посилення контролю за застосуванням РРО / ПРРО при продажу підакцизних товарів.

Статьи на тему

Принтеры печати этикетки Zebra

Як обрати принтер штрих-кодів? Який принтер етикетки кращий? Які бувають принтери для маркування товарів та складських одиниць? Яку етикетку використати? У статті ви знайдете відповіді на найпоширеніші питання  клієнтів про маркування та короткий, але ефективний посібник щодо вибору принтера етикетки для свого магазину, складу, установи. 

Чи можна не друкувати чек на РРО та ПРРО. Заміна паперових чеків електронними

З початком війни багато рітейлерів замислилися про відмову від друку паперових чеків, через проблеми з логістикою та економічні причини. Чи є законним відмовляти покупцям у друку чеку, і як це може бути реалізовано технологічно - розбираємося у статті.

Кассовый аппарат для ФОП iNNOVATE! 4POS

1 січня 2022 року ФОП та невеликі роздрібні бізнеси починають використовувати РРО та ПРРО. iNNOVATE! 4POS - портативний РРО, розроблений спеціально для малого бізнему та доставки. Розбираємося, в чому перевага перед іншими типами обладнання та програм для фіскалізації малого бізнесу.

Публікація була корисною? Поставте нам like!