03124, Україна, Київ, бул.Вацлава Гавела, 4; тел.+380 (44) 494-40-75, +380 (95) 270-02-77
Кошик пустий

Законодавство України щодо РРО / ПРРО: чим регулюється робота та використання касових апаратів і реєстраторів

03/2021

Експерти SystemGroup, провідного розробника фіскальних рішень в Україні, зібрали в статті основні Закони та законодавчі акти, якими регулюється застосування Реєстраторів розрахункових операцій (РРО) и Програмних РРО (ПРРО) в Україні.

 

Що таке РРО / ПРРО?

 

 

 

Згідно законодавства (Закон України № 265/95-ВР),

реєстратор розрахункових операцій - це пристрій або програмно-технічний комплекс, в якому реалізовані фіскальні функції і який призначений для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів (наданні послуг), операцій з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі та/або реєстрації кількості проданих товарів (наданих послуг), операцій з видачі готівкових коштів держателям електронних платіжних засобів та з приймання готівки для виконання платіжних операцій. До реєстраторів розрахункових операцій належать: електронний контрольно-касовий апарат, електронний контрольно-касовий реєстратор, вбудований електронний контрольно-касовий реєстратор, комп’ютерно-касова система, електронний таксометр, автомат з продажу товарів (послуг) тощо;

програмний реєстратор розрахункових операцій - це програмний, програмно-апаратний або програмно-технічний комплекс у вигляді технологічного та/або програмного рішення, що використовується на будь-якому пристрої та в якому фіскальні функції реалізовані через фіскальний сервер контролюючого органу і який призначений для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів (наданні послуг), операцій з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі та/або реєстрації кількості проданих товарів (наданих послуг), операцій з приймання готівки для виконання платіжних операцій. Контролюючий орган забезпечує безоплатне програмне рішення для використання суб’єктом господарювання;



Простими словами,

РРО та ПРРО - це пристрої, програми або програмно-апаратні комплекси, які фіксують розрахункові операції та передають дані про них до податкової служби. Клієнту при цьому видається фіскальний чек, у паперовому або електронному вигляді. Використовувати РРО або ПРРО зобов'язані ФОП та підприємства, що працюють в сфері роздрібної торгівлі, громадського харчування, послуг населенню тощо, та приймають оплати готівкою, особистими платіжними картками, жетонами тощо.

 

Які є типи РРО / ПРРО?

Крім розподілу на РРО (устаткування) і Програмні РРО (програми), фіскальні рішення різняться за специфікою застосування. Вибір РРО / ПРРО залежить від масштабу бізнесу, інтенсивності розрахункових операцій, місця, де проводиться продаж тощо. Якщо ви не знаєте, який РРО чи ПРРО обрати, зверніться за консультацією до експертів SystemGroup, провідного виробника РРО та ПРРО в Україні за тел. (044) 494 40 75, (095) 270 02 77, або замовте консультацію on-line

 

Фискальный регистратор Datecs T88 купить в Украине

Фіскальний реєстратор
(ЕККР)

Термопринтер з фіскальним модулем, підключається до POS системи та використовується для автоматизованої торгівлі (з BAS/ERP, front-office).

Купити

Программный РРО ПРРО Украина купить

Програмний РРО (ПРРО)

Може використовуватися для торгівлі та сфери послуг, для самообслуговування, інтернет магазинів та ін.

Купити 

Кассовый аппарат для ФОП iNNOVATE! 4POS

Касовий апарат (ЕККА)

Самодостатній портативний пристрій, використовується для малого бізнесу, ФОП 2, 3-ї групи, доставки, кафе, виїзної торгівлі.

Купити

Встраиваемый фискальный регистратор

Вбудований РРО (вЕККР)

Для фіскалізації систем самообслуговування - ПТКС, вендінгу, кас та кіосків самообслуговування

Купити

 

Потрібен РРО / ПРРО? Де купити?
Експерти SystemGroup допоможуть у підборі

SystemGroup - єдиний в Україні розробник фіскальних рішень з багаторічним досвідом, який є одночасно і виробником РРО (DatecsTM), і розробником Програмних РРО (iNNOVATE!TM). Ми не залежні від конкретної технології, а за 28 років роботи з фіскальними рішеннями знаємо про них буквально все. Ми знайдемо оптимальне рішення саме для специфіки Вашого бізнесу.

РРО и ПРРО від виробника • Допоможемо у виборі • Доставимо по Україні • Сервіс по всій Україні (мережа авторизованих ЦСО)

Купити РРО / ПРРО: Консультації та замовлення

Тел: (044) 494 40 75, (095) 22 34 39
e-mail: [email protected]

Законодавство в сфері РРО та ПРРО

1. Закон України №265/95-ВР «Про РРО..»

Закон України №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» - основний документ, що регламентує використання РРО в Україні. Всі основні зміни, що стосуються сфери застосування РРО, приймаються окремими Законами, Наказами КМУ та вносяться до цього Закону. Читати актуальну версію Закону про РРО на сайті ВРУ.


2. Державний Реєстр РРО України (РРО)

Державний Реєстр РРО затверджується ДПС та встановлює перелік моделей РРО (фіскальних реєстраторів и касових апаратів), які дозволені до реєстрації та використання на території України. Моделі РРО включаються до Реєстру за результатами перевірки їх на відповідність вимогам НБУ та ДПС. Реєстр періодично переглядається. Для кожної моделі РРО Реєстр містить позначку про термін, протягом якого він гарантовано залишиться в Реєстрі та може бути зареєстрований.  

Реєстр Програмних РРО (пРРО)

Реєстр програмних РРО (ПРРО) ведеться ДПС в електронному вигляді.  Для реєстрації ПРРО складається заява про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО.  Заява в електронній формі подається до фіскального сервера засобами Електронного кабінету (портального рішення для користувачів або програмного інтерфейсу (API) або засобами телекомунікацій.


3. Закони України № 128-IX та № 129-IX від 20.09.2019 року

Законами було запровадженно поняття ПРРО, внесено обовязок застосування РРО / ПРРО для ФОП - платників єдиного податку, змінено штрафи за недотримання правил застосування РРО / ПРРО. Зміни відображено в тексті основного Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій ...» (див. п.1)

На тему: Обрати РРО для ФОП • Касова система "все-в-1" для малого бізнесу на ОС Andriod 


4. Наказ МФУ № 547 від 14.06.2016 року 

Наказ Міністерства фінансів України від 14 червня 2016 року № 547 «Про затвердження порядків щодо реєстрації реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій» - регламентує Порядок Реєстрації РРО, ПРРО, книг КУРО та повязані з цим процедури та вимоги


5. Наказ МФУ № 317 від 23.06.2020

Наказ МФУ "Про внесення змін до наказу МФУ від 14 червня 2016 року № 547" (див. п.3) вводить, зокрема, Порядок реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій (ПРРО), визначає роботу ПРРО в режимі оффлайн (Порядок визначення діапазону, видачі, резервування, використання фіскальних номерів, що присвоюються електронним розрахунковим документам під час роботи програмного реєстратора розрахункових операцій в режимі офлайн;). Містить "ПОРЯДОК реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій"


6. Закон України «Про електронні довірчі послуги»

Регламентує, зокрема, використання КЕП (кваліфікованих електронних підписів) в Програмних РРО (ПРРО)


Інші законодавчі акти щодо РРО / ПРРО

 

Важливо!
 

Стаття носить інформаційний характер та не є юридичною консультацією щодо правил застосування РРО. Право тлумачення Законів та прийняття рішень належить Державній податковій службі.


Інформаційно-довідкова служба ДПС:
0-800-501-00

Консультації та замовлення

 

 

+38 044 494 40 75
+38 095 270 02 77

 

 

4, бул. Вацлава Гавела,
Київ, Україна, 03124

 


Розвиваєте мережу магазинів, закладів, аптек?  
Підписуйтесь на SystemGroup в Telegram

Тільки корисна інформація 1-2 рази на тиждень, для власників, СЕО, IT, фінансистів. В Telegram-каналі SystemGroup Ви знайдете багато корисної інформації про автоматизацію роздрібного бізнесу, новини закондавства щодо РРО/ПРРО, лайфхаки щодо обладнання та рішень, цікаві реалізовані проєкти тощо.
 

Підписатися на канал >>

Публікація була корисною? Поставте нам like!